Kazakistan Parlamentosu Senatosu (üst meclis) milletvekilleri, iletişim, dijitalleşme ve bilgi teknolojisi alanında yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin mevzuatta yapılacak değişiklikleri onayladı.

Değişiklikler, ülkede Amerikan şirketi SpaceX'in StarLink uydu iletişim teknolojilerinin kullanılması olasılığını sağlıyor.

Parlamentonun internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre Kanun, 1 Ocak 2026'ya kadar pilot proje çerçevesinde özel düzenleme getiriyor ve sabit olmayan uydular StarLink, OneWeb'i kullanan iletişim teknolojilerinin tanıtılmasına olanak tanıyor.

Pilot projenin teknik rejimi, haberleşme alanında yetkili kurum ve Milli Güvenlik Komitesi tarafından belirlenecek. Bu sayede internetin olduğu uzak köylerde sosyal donatılar sağlanabilecek.

2024 yılında öncelikle 2 bin kırsal okula uydu internet sağlanması planlanıyor.

Kanun, yeni doğanların kişisel verilerinin kaybolma riskini ortadan kaldırmak amacıyla, çocuğun doğumundan hemen sonra bireysel kimlik numarası tahsisinde değişiklik ve eklemeler yapılmasını öngörüyor.

Değişikliklerde karayolları boyunca fiber optik iletişim hatlarının inşası da öngörülüyor. İletişimin, yol projelerinin ayrılmaz bir parçası haline geleceği, böylece otoyollar boyunca uzanan kırsal yerleşimlere yüksek kalitede internet sağlanmasının mümkün olacağı ifade ediliyor.

İletişim konularına ilişkin mevzuat değişiklikleri Senato tarafından kabul edildikten sonra imza için Kazakistan Cumhurbaşkanı'na sunulacak. (İLKHA)

Kaynak: ilkha